BLOK

Voleybolda; rakibin hücum gücünü etkisiz hale getirmek için, rakibe uygun bir hücum şansı tanımamak veya topu kendi takımımıza kazandırmak için file üzerinde yapılan bir savunma tekniğidir.

Tekli blok
Fotoğrafın daha büyüğünü görmek için üzerine tıklayın. Biraz zaman alabilir(36MB)

Bloktan önce her iki ayak yanyana omuz genişliğinde veya biraz açıktır. Ağırlık ön bölümde ve yere sabittir. Eller rahatça omuzların üzerindedir. Avuçlar fileye dönüktür. Parmaklar açık, dizler biraz bükülü hücum hareketi takip edilir. Sırt diktir.

Blok zamanı geldiğinde ağırlık seri bir şekilde düşürülür. Kalça geri gider, sırt düzdür. Dizler 90 derece kıvrıldığında durur ve sıçramaya hazır olunur. Yüz düzdür. Aşağıya bakmaz veya açısı değiştirilemez.

Blokçu dik olarak sıçrar. Kollar düz ve omuzlardan parmak uçlarına kadar gergindir. Baş parmakların açıklığı topun aradan geçemeyeceği kadardır.

Blok yapan oyuncular her zaman oldukları yerden sıçramazlar. Bazen de sağa veya sola hareket ederek blok yapmak durumunda kalabilirler. Bunu şu şekilde yaparlar:

YAN ADIM: Yana adımlama topa hareketin en kolay ve kontrollü metodudur. Blokçu rakibiyle karşı karşıyadır. Yan blokçular genellikle ve çoğunlukla yana adımlamayı kullanırlar.

ÇAPRAZ ADIMLAMA: Yana adımlama hareketin orta blokçu için kısa kalır. Özellikle 3m. ve ya daha fazla adım alacaklar için çapraz adımlama kullanılır. Blok yapacağı yöndeki ayağı ile harekete başlar. Blok pozisyonuna geldiğinde blokçu sağ ayağını fileye doğru döndürür. Bu oyuncunun tam dönüşünde kolaylık sağlar. Fileye dönük sıçrar. Eller vücudunun önünde kalır ve topa vurmaya hazırdır.

SMAÇ ŞEKLİNDE YAKLAŞIM : Filenin önünde duruş ve dönüş, sıçramada önce, kontrollü olmak gerekir. Fakat bu blokçunun öne hareketinden kuvvet kazanmasına ve daha fazla sıçramasında yardımcı olur. Bu nedenle kısa orta blokçular (bazı dış blokçular) bu adımlamaya kullanırlar. Blokçu kısa bir adımla harekete başlar. Bunun ardından uzun adımla ve hücumdaki gibi kolların arkadan öne doğru getirilmesiyle blok yapılır. Blokçu sıçradığında fileyle karşılıklı değildir, açı vardır. Havada yavaşça döner, hareketin sonunda düzdür.

Genellikle üç adımlık hücum koşusu oyuncuyu blok pozisyonuna getirir. Eğer daha fazla yol kat edilmek isteniyorsa dört veya daha fazla adım alınabilir.

BLOKTA ÖNEMLİ NOKTALAR:

Blokta çalışma tam bir disiplin içinde olmalıdır. Dikkatsizlik önemli sakatlılara neden olmaktadır. Smaç ne kadar değerli ise bu smacı blokla durdurmak, hatta sayı almak blokçuyu o derece mutlu edecektir.

Üçlü blok
Blokta kolların arasında topun geçemeyeceği kadar boşluk olmalı.

Blokta file üstüne çıkıldıktan sonra görev ellere düşmektedir. Bloğa çakılan mevkinin ellerin alacağı şekle etkisi vardır.

İkili blok
Soldaki blokçunun ellerini içe doğru çevirmesine dikkat ediniz.

Rakip takımın 2 numaradan ve file kenarından yapacağı bir hücumda, 4 numarada oynayan blokörün sol elini blok autu önleyecek şekilde rakip sahaya doğru çevirmesi, devamlı çapraz hücum yapan elemanların karşısında oynayan blokörlerin smaç yönünü kesecek şekilde ellerini tutması ve bloğu kapatmaları gerekir. Önemli olan noktalardan biri de blokta gerek kolların gerekse ellerin geriden getirerek vuruş yapmamasıdır.

Blokta sıçrama fileye 30-40cm mesafede olup, düşüş yeri de sıçrama noktasına yakın olmalıdır.

BLOKTA YAPILAN HATALAR : İYİ BİR BLOKÇUNUN ÖZELLİKLERİ : AKTİF BLOK
Voleybolcunun sıçrayabildiği oranda file üzerinden el ve kollarını karşı alana sokup, topa ellerin temas etmesi anında bileklerden kapanıp topun en kısa yoldan karşı alana düşürülmesi amacıyla yapılan blok türüdür.

En çok uygulanan blok türüdür. Rakibin hücum amacıyla alanımıza doğru yapığı vuruşlarda, smaç yüksekliği bloktan düşük ise aktif blok yapılır.

PASİF BLOK
Blok yüksekliği hücum yüksekliğinden az ise, arka alan savunma oyuncularına gidecek olan topun süratini azaltmak amacıyla bilekler geriye doğru düşürülerek blok yapılır ve top ellerden sekerek geri alana gider.

Bloklar tekli, ikili ya da üçlü yapılabilir.
Tekli blok adam adama yapılan bloktur.

Tekli blok
Burada blok yapmayan oyuncular savunmaya açılmakta geç kalmışlar.

Blok yapmayan diğer oyuncular fileden açılarak atılabilecek plaseler ya da smaçlar için pozisyon alırlar.

İkili bloklarda önde kalan diğer oyuncu iki şeklinde pozisyon alır: Dublajı yakın veya uzak yapılma nedenleri: BLOKTA ÖNEMLİ DURUMLAR :

Blok yapacak oyuncunun sıçrayıp sıçramama konusunda karar verebilmesi için:

dikkat etmesi gerekir.

BLOKTA TAKTİK



[Voleybol'un tarihçesi] [Temel duruşlar] [Parmak pas] [Manşet] [Servis] [Smaç] [Blok] [Saha ve File Ölçüleri]

[Ana sayfa] [Ben kimim] [Voleybol] [Genel bilgiler]

Tasarım & Grafik: ©Vedat Şentürk, 2001, TURKIYE
Son Güncelleme : 09 Eylül 2001
Bu siteyi en iyi IE4.0 ve üzeri browser, 800x600 ekran genişliği ve yüksek renk modunda izleyebiliriniz.
Her hakkı saklıdır.